Preloader

Illis Gallery

Η ILLIS gallery, με μια μακρυά πορεία 40 χρόνων, υπηρετεί με συνέπεια την ποιότητα και την καινοτομία στα χειροποίητα σοκολατάκια και ζαχαρώδη. Καλύπτει υπεύθυνα με επιστημονική γνώση και υψηλή ποιότητα τις θρεπτικές τάσεις και ανάγκες της αγοράς.
(+30) 210 9709916 info@illisgallery.gr Παρασκευοπούλου 11, Ν. Κόσμος 11743
Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα και τις δραστηριότητες της Illis Gallery, από τη σελίδα μας στο facebook.

Ωμοί ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, είναι μια κατηγορία τροφίμων που προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια και είναι ιδιαίτερα θρεπτικοί, αφού μια μικρή ποσότητα τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με καλά λιπαρά (Ω3 και Ω6), φυτικές πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, φυτικές ίνες και ανόργανα συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο και χαλκό. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να τους προσθέσουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο των σύγχρονων διατροφικών συνηθειών, είτε σκέτοι είτε ως συστατικό σε συνταγές γλυκών και φαγητών, διευρύνοντας τη λίστα των γαστριμαργικών μας απολαύσεων.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών, προλαμβάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και δρα προστατευτικά έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου, χάρη στην αντιφλεγμονώδη προστασία που παρέχουν.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που μας παρέχουν!

  • Βιταμίνη Ε: Ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.
  • Φυλλικό οξύ: Σημαντικό για την πρόληψη της αύξησης των επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα και τη δημιουργία θρόμβων.
  • Μαγνήσιο: Συμμετέχει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
  • Πρωτεΐνες: Αποτελούν δομικό συστατικό των μυών. Τα καρύδια και τα αμύγδαλα περιέχουν 6γρ. πρωτεΐνης, ενώ τα φιστίκια έχουν την υψηλότερη ποσότητα πρωτεϊνών, δεδομένου ότι το 1/3 ενός φλιτζανιού ισοδυναμεί με 12γρ. πρωτεΐνης, δηλαδή περίπου το 1/5 της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
  • Ω3 λιπαρά οξέα: Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των αρτηριών και εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων. Συνεπώς, λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας από εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Συνοπτικά λοιπόν, ας δούμε 11 οφέλη από την κατανάλωσή τους:

  1. Μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης σε ποσοστό (8-12%) .
  2. Αύξηση της καλής (HDL) χοληστερόλης σε ποσοστό (6-12%).
  3. Μείωση των τριγλυκεριδίων κατά 10,2% μέσο όρο.
  4. Βελτίωση της λειτουργίας και της κατάστασης των αρτηριών της καρδιάς. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε αργινίνη, ένα αμινοξύ απαραίτητο για να παραχθεί μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο βοηθά τις αρτηρίες να διασταλούν μειώνοντας τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο σε ποσοστό 30-50%.
  5. Προστασία από την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.
  6. Βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου.
  7. Βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.
  8. Συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών.
  9. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
  10. Αντικαρκινική προστασία. Μελέτη έδειξε ότι όσο περισσότερους ξηρούς καρπούς κατανάλωναν οι γυναίκες, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.
  11. Έλεγχος του βάρους: Μελέτη του International Journal of Obesity, έδειξε πως η συχνή και λογική κατανάλωση ξηρών καρπών δεν αυξάνει το σωματικό βάρος, αντίθετα μια διατροφή που τους περιλαμβάνει μπορεί να οφελήσει στην απώλειά του.

Επιμέλεια κειμένου
Κριτσίνη Όλγα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος