
Κανέλα
Η κανέλα χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, καθώς είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα μπαχαρικά στον κόσμο, με σημαντικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αξιοζήλευτο διατροφικό πλούτο και ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες. Γραπτές μαρτυρίες του 1ου αιώνα μ.Χ. αναφέρουν ότι 350 γραμμάρια κανέλας άξιζαν όσο 5 κιλά ασήμι.
Υπάρχουν 250 ποικιλίες φυτών από τα οποία μπορεί να εξαχθεί κανέλα, αλλά χρησιμοποιούνται μόνο 4. Οι πιο σημαντικές ποικιλίες είναι η κανέλα η γνήσια (Cinnamomum verum), που αναφέρεται στην αγορά ως Κεϋλάνης και η κασσία (Cinnamomum cassia) που αναφέρεται ως κινεζική.
Η “γνήσια” και ποιοτικά καλύτερη κανέλα, εξάγεται από το εσωτερικό ενός δέντρου του γένους Κιννάμωμον, το οποίο ευδοκιμεί στην Κεϋλάνη, τις Ανατολικές Ινδίες, τις Αντίλλες, την Ιάβα και τη Μαδαγασκάρη.
Οφέλη και ιδιότητες της κανέλας Κεϋλάνης
- Βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος, της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
- Ανακουφίζει από ανωμαλίες του πεπτικού συστήματος.
- Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
- Έχει αντιπηκτικές ιδιότητες και αντιθρομβωτική δράση.
- Είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό.
- Είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φυτικών ινών.
- Της έχουν αποδοθεί και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Ο συνδυασμός μελιού και κανέλας στη διατροφή, εκτός από εξαιρετικό γευστικό και οσφρητικό συνδυασμό, αποτελεί καταπληκτική φυσική θεραπεία. Παρά το οτι το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί στη σωστή δοσολογία, δεν βλάπτει ακόμα και τους διαβητικούς ασθενείς.
Από την αρχαιότητα είναι γνωστό ότι το μείγμα μέλι-κανέλας είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία πολλών ασθενειών.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού σύστηματος
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες. Η κατανάλωση μελιού και σκόνης κανέλας δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς, καθώς αποτελεί φυσικό αντιβιοτικό με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Παροχή ενέργειας στον οργανισμό και μείωση του οξειδωτικού στρές
Χάρη στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των δυο συστατικών, το μείγμα περιορίζει την καταστροφή των ιστών που φέρνει ο χρόνος, προλαμβάνοντας τη φθορά του γήρατος, ενώ παράλληλα συνεισφέρει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.
Βελτίωση πέψης
Βελτιώνει την πεπτική λειτουργία και καταπολεμά την υπερβολική παραγωγή γαστρικών υγρών.
Προφύλαξη από καρδιαγγειακές παθήσεις
Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς και μειώνει την κακή χοληστερίνη.
Αύξηση της λίμπιντο
Θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά αφροδισιακά για άντρες και γυναίκες.
Επιμέλεια κειμένου
Κριτσίνη Όλγα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος